Semlor - Allt om de underbara semlorna

Recept på prinsessemlor

Prinsessemlor

Prinsessemlan skapades till semmelsäsongen 2017 av Markus Ekelund på Thimons konditori i Nässjö. Det är faktiskt inte så svårt att göra en prinsessemla utan det tar bara några minuter extra.

Hemligheten när man gör prinsessemlor är att göra den precis som en vanlig semla men innan man skär av locket så klär man in semlan i grön marsipan. Lättast är att köpa tårtlock till prinsesstårtor och skära ut runda ringar ur locket. Marsipanringens diameter ska vara lika stor som avståndet från botten på semlans ena sida - över semlans topp - till botten på andra sidan semlan.

Tips om prinsessemlor

Tips om prinsessemlor

Här får du en del recept gällande underbara prinsessemlor.

  • Om man kavlar ut marsipanen själv till sin prinsessemla är det viktigt att göra den tunn för annars blir prinsessemlorna lite för söta.
  • Bäst blir prinsessemlorna om man använder receptet på luftiga semlor.
  • Originalreceptet på prinsessemlor innehåller hallonsylt och en lite färgad marsipanblomma på locket men om ni själva gör prinsessemlor behöver ni varken ha rosen eller sylten.

Namnet prinsessemla

Namnet prinsessemla

Namnet på prinsessemlan kommer av att man kombinerat en prinsesstårta och en semla, d.v.s prinsessemla. Prinsessemlor stavas på detta sätt men i dagspressen har det stavats som princessemlor, prinsesssemlor, prinsess-semlor och t.o.m. princesssemlor men dessa stavningar är felaktiga.

Allt du behöver för att göra supergoda semlor finns oss

Mer fakta om semlor

Här kan du hitta mycket gott och kul om semlor och varifrån semlan kommer.

Meny - Semlor
Till förstasidan om SEMLORHögst upp på sidan om semlorLängst ned på semmelsidan
Recept SemmeldagenFettisdagenNyheter